top of page

LAAT UW CONDITIE TESTEN MET EEN INSPANNINGSTEST

INSPANNINGSTEST CONCONI

Bike Improvement gebruikt een fietsergometer waarbij de weerstand en de tijd worden ingesteld. Hiervoor heeft Bike Improvement een programma geschreven waarbij dit volledig automatisch verloopt, terwijl u uw eigen fiets kunt gebruiken. Hierbij wordt alles geregistreerd, zoals de hartslag, het vermogen, de tijd, de trapfrequentie en de pulspower. Er wordt ook rekening gehouden met de gegevens van de testpersoon (leeftijd, gewicht, rustpols en maximum pols).

Prijs: € 75

VERLOOP VAN DE INSPANNINGSTEST

De inspanningstest start met een warming-up van 15 minuten, gereden bij een vermogen van 100 watt. Aan het einde van de warming-up wordt de ergometer gekalibreerd.

 

Nadien start de testpersoon opnieuw met een startvermogen van 100 watt en dit bij een trapsnelheid van +/- 90 omwentelingen per minuut. Bij de eerste trap wordt de testpersoon gedurende 120 seconden belast (arbeid van 12 kJ), waardoor de renner in een steady state komt. Aansluitend wordt het vermogen naar 120 watt verhoogd (gedurende 100 seconden), waarbij de arbeid (12 kJ) constant blijft. Dit loopt door tot de renner niet meer verder kan. Aan het einde van de test worden de gegevens in een grafiek verwerkt.

grafiek 1

In grafiek 1 zie je het moment waarop de kurve een knik maakt. In dit geval 240 watt op hartslag 179. Dit is de overslagpols.

grafiek 2

Met deze gegevens kan je nu aan de slag om je omslagpunt te bepalen. In grafiek 2 ziet men dat per 20 watt vermogen de hartslagfrequentie met een 5 to 8 seconden naar boven gaat. Op een gegeven moment merkt men op dat de hartslag plots met maar 2 of 3 slagen per 20 watt naar boven gaat. Dit is het moment waarop men in verzuring gaat. Dat noemen we de overslagpols. Wanneer we nu alle gegevens hebben wordt op onze ergometer alles opgeslagen. We kunnen naderhand de gegevens downloaden en verwerken.

Op basis van deze gegevens wordt het omslagpunt bepaald. In de tabel ziet u bijvoorbeeld dat per 20 watt vermogen de hartslagfrequentie met 5 tot 8 seconden omhoog gaat. Op een gegeven moment merkt u dat de hartslag plots met 2 tot 3 slagen per 20 watt stijgt. Dit is het moment waarop verzuring optreedt (overslagpols).

Al deze gegevens worden op de ergometer opgeslagen voor verdere verwerking. De ergometer die Bike-Improvement gebruikt is de CompuTrainer, het meest verkochte ergometersysteem bij gerenommeerde triatlontrainers in de Verenigde Staten. Ook Rotor (Q-rings) gebruikt dit toestel om hun ovale tandwielen visueel en gevoelsmatig te testen, net zoals de Belgische triatleet Marino Van Hoenacker.

VERWERKING VAN DE VERKREGEN GEGEVENS

In bovengenoemde test is de overslagpols 179. Om een goede basis op te bouwen is het belangrijk dat de betrokken renner onder deze grens blijft.

De LSD-ondergrensgrens (long slow distance, letterlijk: lange trage afstand) bedraagt steeds 75% van de overslagpols. Veiligheidshalve hanteert Bike Improvement een LSD-ondergrens van 72% en een LSD-bovengrens van 84%. De extensieve duurtraining loopt tot 95% (laag extensief: 84% tot 90% - hoog extensief: 90% tot 95%). De intensieve duurtraining loopt van 96% tot aan de overslagpols.

Trainingen boven de overslagpols worden alleen bij wedstrijdrijders toegepast. Hierbij werkt Bike-Improvement met korte en intensieve blokken en sprinttrainingen met een volledige recuperatie.

Voorbeeld

Bij bovenvermelde test nemen we de overslagpols 179 Hsf/m. De LSD-onderzone bedraagt 72% hiervan of 129 Hsf/m. 

De LSD-bovenzone bedraagt 84% hiervan of 150 Hsf/m. 

Bij laag-extensief gaat het om een range van 150 tot 161 Hsf/m (84-90%) en bij hoog-extensief om 161 tot 170 Hsf/m (90-95%).

WILT U UW OVERSLAGPOLS KENNEN OF EEN INSPANNINGSTEST MET LACTAATMETING LATEN UITVOEREN?

Maak dan nu een afspraak.

bottom of page